Consultatie
Consultatie verleent een ruimer bewustzijn en verandert gissingen in zekerheid.
Oprechte, zuivere en hartelijke consultatie is essentieel voor het succes van elke collectieve onderneming en de centrale rol ervan in het functioneren van de bahá’í-instellingen is een van de kenmerken van de werking van het bahá’í-bestuursstelsel. Het doel van dergelijk overleg is niet alleen om een raamwerk te bieden waarbinnen collectieve beslissingen kunnen worden genomen – hoe belangrijk dit ook is. Het is een middel om standpunten te harmoniseren, de eenheid tussen de leden van de gemeenschap te bevorderen, om de banden van vertrouwen en liefde tussen individuen en instellingen te versterken; en om nieuwe inzichten in complexe kwesties naar voren te brengen en onbevangen te onderzoeken. Het dient ook om systematische actie te bevorderen, de focus onder de deelnemers aan een bepaalde actielijn te behouden en het mogelijk te maken dat diverse perspectieven worden geïntegreerd in het begrip van de groep over de voorliggende problemen, en om de voortgang van hun gerelateerde activiteiten te begeleiden. In dit opzicht is consultatie een essentieel onderdeel van de manier van leren die de bahá’í-gemeenschap hanteert bij al haar activiteiten.
“Consultatie verleent een ruimer bewustzijn en verandert gissingen in zekerheid. Ze is een stralend licht dat in een duistere wereld de weg wijst en leiding geeft. Voor alles is er, en dat zal steeds zo blijven, een staat van vervolmaking en rijping. De volmaaktheid van de gave van begrip komt tot uiting door consultatie.”
— Bahá’u’lláh
Ware consultatie, dat noch confrontatie en argumentatie toelaat, noch het opleggen van standpunten of plannen, staat centraal in het functioneren van het bahai-bestuursstelsel. Toch worden de principes van consultatie, met verschillende mate van formaliteit, toegepast op tal van andere terreinen: tussen verschillende instellingen en bestuursorganen; binnen de gezinseenheid; tussen instellingen en de gemeenschap; onder de deelnemers aan specifieke projecten, en – steeds vaker – onder de individuen en instanties die op lokaal niveau werken aan het coördineren van de bijdragen van de bahá’í-gemeenschap aan de verbetering van de samenleving.
“In alle aangelegenheden is consultatie noodzakelijk. Hierop moet u sterk de nadruk leggen, zodat iedereen consultatie in acht zal nemen. De bedoeling van wat door de Pen van de Allerhoogste werd geopenbaard, is dat consultatie door de vrienden ten volle mag worden uitgevoerd, want consultatie is de oorzaak van bewustwording en het ontwaken, is een bron van het goede en van welzijn, en zal dat altijd blijven.”
“Zeg: Geen mens kan zijn ware staat bereiken dan door rechtvaardig te zijn. Er kan geen kracht bestaan dan door eenheid. Er kan geen voorspoed en geen welzijn worden verkregen dan door consultatie. Consultatie verleent een ruimer bewustzijn en verandert gissingen in zekerheid.”