Vooroordelen en intolerantie overwinnen, essentieel voor een veiligere wereld

DEN HAAG, 23 oktober 2018 – Geloofsgemeenschappen kunnen bijdragen aan een veiligere wereld door religieuze vooroordelen en intolerantie te bestrijden. Deze boodschap stond aan de basis van de bahá’í-bijdrage van het 6e Congres van de leiders van wereldreligies en traditionele religies, gehouden op 10 en 11 oktober in Astana, de hoofdstad van Kazachstan.

Gedelegeerden van het 6e Congres van de leiders van wereldreligies en traditionele religies verzamelen zich voor een groepsfoto. Het Congres, dat georganiseerd werd door de president van Kazachstan Nursultan Nazarbayev, werd op 10 en 11 oktober gehouden in Astana, Kazachstan

‘Er is nog nooit een tijd geweest waarin de noodzaak bestond voor een grotere eenheid en samenwerking voor de mensheid’, legt Lyazzat Yangaliyeva uit, een vertegenwoordiger van de bahá’í-gemeenschap op het Congres. ‘Dit is het juiste moment voor een forum dat de eenheid van religies tracht te bevorderen en dat zich richt op een dialoog tussen religieuze leiders ter verbetering van de wereld. De bahá’í-bijdrage op dit Congres richtte zich op een van de belangrijkste oorzaken van verdeeldheid in onze huidige wereld, namelijk religieus vooroordeel’.

In zijn presentatie in een panel over religie en globalisering, wees secretaris-generaal Joshua Lincoln van Bahá’í International Community op de huidige uitdagingen voor de mensheid. ‘Elke willekeurige blik op het nieuws zal beamen dat de aard en de toekomst van globalisering onzeker zijn. Alleen al deze week hebben we huiveringwekkende waarschuwingen ontvangen van het Intergovernmental Panel on Climate Change en het International Monetary Fund over de ecologische en financiële toekomst van de aarde’. Het overwinnen van belemmeringen voor samenwerking is essentieel voor vooruitgang, stelde hij. ‘De bahá’í-geschriften waarschuwen voor de gevaren van religieus fanatisme en haat. Religieuze overtuigingen mogen nooit de gevoelens van vijandigheid onder mensen voeden’.


(vanaf links) Joshua Lincoln, secretaris-generaal van de Baha’i International Community; Lyazzat Yangaliyeva, vertegenwoordiger van de bahá’í-gemeenschap van Kazachstan; Guldara Assylbekova, vertegenwoordiger van het International Center of Cultures and Religions; en Serik Tokbolat, nog een vertegenwoordiger van de bahá’í-gemeenschap van Kazachstan

‘Twee concepten die essentieel zijn voor het aanpakken van religieuze vooroordelen zijn dialoog en morele opvoeding”, legt Lyazzat Yangaliyeva uit. De bahá’í-bijdrage op het Congres was gericht op deze twee thema’s. ‘De hoofdoorzaak van religieus vooroordeel is onwetendheid’, zo gaat zij verder. “Wij benadrukten hoe onwetendheid wordt aangepakt door middel van opvoeding die gericht is op het versterken van de morele standaarden, het elimineren van vooroordelen, het bekrachtigen van  jongeren om hun rechten en verantwoordelijkheden in de samenleving op zich te nemen, het bevorderen van een patriottisme dat de eenheid van de mensheid erkent, en die zich, ten slotte, richt op dienstbaarheid aan familie, gemeenschap en de mensheid’.

In de panelpresentatie sprak Dr. Lincoln ook over hoe de dialoog verder moet gaan dan de huidige patronen van protest en onderhandeling. ‘Oppositioneel debat, propaganda en de systemen van partijdigheid die lang hebben bestaan ​​zijn allemaal fundamenteel schadelijk voor de taak van het zoeken naar de waarheid van een bepaalde situatie en voor het vinden van de verstandigste keuze van actie. In plaats daarvan moeten de individuele deelnemers  proberen boven hun onderlinge standpunten uit te stijgen, om te functioneren als leden van één lichaam’, zo verklaarde hij.

De conferentie omvatte twee plenaire sessies en verschillende paneldiscussies. Ook, in hun hoedanigheid van religieuze leiders, tekenden de aanwezigen een 23-punts verklaring. De vierkoppige bahá’í-delegatie omvatte ook twee andere vertegenwoordigers van de bahá’í-gemeenschap van Kazachstan, namelijk: Askhat Yangaliyev en Serik Tokbolat.

‘Het was verheffend voor de bahá’í-gemeenschap van Kazachstan om voor de tweede keer aan dit Congres te kunnen deelnemen’, aldus Lyazzat Yangaliyeva na afloop. ‘We hebben met waardering vastgesteld hoe elke geloofsgemeenschap met waardigheid en respect werd behandeld en in een geest van harmonie en vriendschap met elkaar omging’.

Het driejaarlijkse Congres, georganiseerd door de regering van Kazachstan met president Nursultan Nazarbayev als gastheer, werd dit jaar bijgewoond door 82 delegaties uit 46 landen, die een breed scala aan religies en nationaliteiten vertegenwoordigen. Senaatsvoorzitter van Kazachstan Kassym-Jomart Tokayev zat het Congres voor. Het volgende Congres zal plaatsvinden in 2021.

Bron: https://news.bahai.org/story/1290/