DEN HAAG, 26 oktober 2023 – Een commissie van de Verenigde Naties heeft haar “bezorgdheid” geuit over de discriminatie van bahá’ís door de staat Qatar en heeft de regering aanbevolen om “alle obstakels weg te nemen” die de economische, sociale en culturele rechten van de Bahá’í-gemeenschap in Qatar blokkeren.
44e vergadering, 74e zitting, Comité voor economische, sociale en culturele rechten (CESCR)
Het Comité voor Economische, Sociale en Culturele Rechten, dat eerder deze maand de mensenrechtensituatie in Qatar onder de loep nam, wat leidde tot de bevindingen of “slotopmerkingen”, merkte in een verklaring op dat de Bahá’í-gemeenschap in Qatar “niet werd erkend en geen registratie kreeg” van de autoriteiten.
Door minderheden te verplichten zich te laten registreren en deze registratie vervolgens aan de gemeenschap te weigeren, worden haar leden blootgesteld aan het risico van deportatie, aldus de commissie. Een groeiend aantal bahá’ís is de afgelopen jaren in Qatar gedeporteerd – in veel gevallen zijn gezinnen voor langere tijd van elkaar gescheiden. Tientallen anderen zijn op een zwarte lijst geplaatst.
“Leden van de bahá’í-minderheid werden onderworpen aan administratieve deportatie en plaatsing op een zwarte lijst, wat resulteerde in verlies van werk en scheiding van gezinnen,” voegde de commissie eraan toe.
Bahá’ís in Qatar krijgen ook geen “certificaten van goed gedrag” van de overheid, waardoor ze niet van baan kunnen veranderen of in belangrijke sectoren kunnen werken. Als bahá’ís deze certificaten worden geweigerd, impliceert dit dat ze een of andere wettelijke overtreding hebben begaan, hoewel er nooit bewijs is geleverd voor een dergelijke beschuldiging.
“We zijn dankbaar dat de VN-Commissie voor Economische, Sociale en Culturele Rechten haar belangrijke platform heeft gebruikt om de voortdurende discriminatie waarmee bahá’ís in Qatar worden geconfronteerd te benadrukken,” zei Saba Haddad, vertegenwoordiger van de Bahá’í International Community (BIC) bij de Verenigde Naties in Genève. “De erkenning en aandacht van de internationale gemeenschap staat in schril contrast met de jarenlange verduistering, ontkenning en veronachtzaming door de regering van Qatar. Bahá’ís leven al generaties lang in Qatar – al sinds de tijd voor de onafhankelijkheid – en zijn ingebed in de samenleving.”
“De regering van Qatar moet deze aanbevelingen en bezorgdheid ter harte nemen en de discriminatie waarmee bahá’ís al vele decennia geconfronteerd worden erkennen, de gemeenschap het volledige recht op haar mensenrechten gunnen, gedeporteerde bahá’ís naar huis laten terugkeren en haar discriminerende beleid beëindigen,” zei mevrouw Haddad. “Bahá’ís in Qatar hebben maar één wens: samenleven met hun families, hun gemeenschap en hun vrienden en kennissen in heel Qatar, en bijdragen aan de samenleving die zij hun thuis noemen.”
Deze beoordeling van Qatar door het Comité voor Economische, Sociale en Culturele Rechten is de eerste keer dat het VN-orgaan de situatie in Qatar onder de loep neemt.
Bron: https://www.bic.org/news/un-committee-calls-qatar-end-discrimination-against-bahai-community