Tien Iraanse vrouwelijke gevangenen geven verklaring af over één jaar #OurStoryIsOne

Klik hier voor Perzische vertaling.

DEN HAAG, 21 juni 2024 – In een veelzeggende verklaring hebben 10 Iraanse vrouwen die gevangen zitten in de Evin-gevangenis in Teheran tien Iraanse bahá’í-vrouwen geëerd die vier decennia geleden gevangen zaten in de Adel Abad-gevangenis in Shiraz. De verklaring sluit aan bij de campagne #OurStoryIsOne, die een jaar geleden werd gelanceerd ter ere van deze tien bahá’í-vrouwen, die uiteindelijk allemaal werden geëxecuteerd in de nacht van 18 juni 1983.

De verklaring is ondertekend door Nobelprijswinnares Narges Mohamadi en negen anderen: Mahboubeh Rezayi, Hasti Amiri, Samaneh Asghari, Sakineh Parvaneh, Maryam Yahyaei, Nahid Taghavi, Anisha Assadollahi, Sepideh Gholian, and Golrokh Iraee

 

 

De verklaring, geschreven vanuit de vrouwenafdeling van de Evin-gevangenis, luidt als volgt: “Na jaren van gevangenschap aan de zijde van bahá’í-vrouwen, getuige te zijn geweest van de niet aflatende druk en onrechtvaardigheden die zij verdragen omwille van hun geloof, en hun verhalen van generatie op generatie te hebben gehoord, erkennen we ondubbelzinnig dat ‘ons verhaal één is’.”

Narges Mohammadi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en nog steeds opgesloten in de Evin-gevangenis, is een van de ondertekenaars, samen met negen anderen: Mahboubeh Rezayi, Hasti Amiri, Samaneh Asghari, Sakineh Parvaneh, Maryam Yahyaei, Nahid Taghavi, Anisha Assadollahi, Sepideh Gholian en Golrokh Iraee. 

Mohammadi en haar medeondertekenaars noemden de executie van de tien vrouwen – van wie de jongste 17 jaar was en die één voor één werden opgehangen terwijl de anderen moesten toekijken – “één van de meest schokkende verhalen die we hebben gehoord” en betreurden ook de executie van “bijna 300 van onze bahá’í-landgenoten” in de jaren na de Islamitische Revolutie van 1979.

De #OurStoryIsOne-campagne, nu één jaar oud, herdenkt de executie in 1983 van tien bahá’í-vrouwen in Shiraz, Iran, vanwege hun geloof

 

 

 

“Ons stilzwijgen tegenover deze onderdrukking van een groep in de samenleving wiens louter bestaan als bahá’í-burgers gecriminaliseerd is, heeft deze misdaden minder kostbaar gemaakt voor het regime en de weg vrijgemaakt voor hun herhaling en intensivering,” aldus de verklaring. “Verschillen in politieke opvattingen of overtuigingen zijn nooit een belemmering geweest voor het steunen van gerechtigheid, zijn dat ook niet en zullen dat ook niet zijn.”

“We staan onze bahá’í-landgenoten bij tot het einde van het lijden dat hen is opgelegd,” concludeert de verklaring en sluit af met: “Vrouwenafdeling, Evin-gevangenis, Iran, #OurStoryIsOne.”

“Eenenveertig jaar geleden werden tien onschuldige bahá’í-vrouwen in het holst van de nacht geëxecuteerd, en de Iraanse regering probeerde hun namen en verhalen uit de geschiedenis te wissen,” zegt Simin Fahandej, vertegenwoordiger van Bahá’í International Community (BIC) bij de Verenigde Naties in Genève. “Maar deze meedogenloze daad bracht in plaats daarvan een beweging op gang die zich inzette voor eenheid en maakte van deze vrouwen wereldwijde symbolen van een onwrikbare toewijding aan wat rechtvaardig is, aan iemands waarheid en het principe van gelijkheid, zelfs ten koste van hun leven. De verklaring van de tien gevangen Iraanse vrouwen is een voorbeeld van de miljoenen, niet alleen in Iran maar over de hele wereld, die het verhaal van deze vrouwen zijn gaan zien als hun eigen verhaal, als deel van het verhaal van alle Iraanse vrouwen, ja alle vrouwen wereldwijd, in hun strijd voor rechtvaardigheid en de gelijkheid van vrouwen en mannen.”

En nu de campagne een jaar bestaat, blijven de onderliggende thema’s van de campagne weerklinken en voortleven, met velen, zowel in Iran als wereldwijd, die de ideeën van de campagne blijven steunen, waaronder eenheid in verscheidenheid en gelijkheid van man en vrouw.

De campagne heeft miljoenen mensen bereikt in Iran en in elk deel van de wereld, met honderden publieke steunbetuigingen van verschillende etnische en religieuze groepen.

De verjaardag van de #OurStoryIsOne-campagne wordt ook gemarkeerd door de release van een belangrijke nieuwe documentaire door Iran International, een prominente televisieomroep. De film, die tussen 18 en 20 juni verschillende keren zal worden uitgezonden, getiteld “The Women Who Said No” (teaser 1, teaser 2), vertelt het verhaal van de tien geëxecuteerde vrouwen aan de hand van interviews, archiefmateriaal en gereconstrueerd beeldmateriaal.

Still uit de internationale documentaire “The Women Who Said No” van Iran International

 

 

 

Dit volgt op een documentaire die vorig jaar werd uitgebracht door Radio Farda, getiteld “Before Sunrise,” ook over de tien bahá’í-vrouwen die vlak voor zonsopgang werden opgehangen. 

Bahá’í-gemeenschappen over de hele wereld hebben ook speciale herdenkingsevenementen georganiseerd, van concerten tot galerietentoonstellingen, waarbij enkele van de duizenden artistieke bijdragen worden getoond die leden van het publiek het afgelopen jaar aan de #OurStoryIsOne-campagne hebben geleverd.

“De overweldigende respons op de Our Story Is One-campagne laat zien dat het offer van de tien vrouwen in Shiraz en de thema’s eenheid en gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen wereldwijd een diepe weerklank vinden”, aldus Fahandej. “De buitengewone artistieke bijdragen en wereldwijde steun op zoveel verschillende manieren hebben de kracht van collectieve actie laten zien bij het transformeren van een tragisch verhaal in een verhaal van hoop, inspiratie en gezamenlijke actie om ons collectieve lot vorm te geven. ‘Ons verhaal is één’ is de boodschap die de tien bahá’í-vrouwen eert die meer dan 40 jaar geleden in stilte werden geëxecuteerd. Vandaag zijn hun verhalen de symbolen geworden van een collectieve inspanning voor gelijkheid, gerechtigheid en waarheid, die uiteindelijk gerealiseerd zal worden.”

Bron: https://www.bic.org/news/ten-women-iranian-prisoners-issue-statement-ourstoryisone-marks-one-year