Een ongelooflijk onrecht: Mahvash Sabet en Fariba Kamalabadi voor de tweede keer veroordeeld tot een decennium gevangenisstraf in Iran

DEN HAAG, 11 december 2022 – Temidden van steeds gewelddadiger en repressiever optreden door de Iraanse autoriteiten tegen hun eigen burgers, zijn twee bahá’í-vrouwen, Mahvash Sabet en Fariba Kamalabadi, die in Iran worden beschouwd als symbolen van veerkracht na 10 jaar gevangenisstraf, veroordeeld tot een tweede wrede gevangenisstraf van 10 jaar.

Two Baha’i women, Mahvash Sabet and Fariba Kamalabadi, regarded as symbols of resilience in Iran after spending 10 years in prison, have been sentenced to a second cruel 10-year imprisonment.

 

De twee Iraanse bahá’í-vrouwen werden op 31 juli – voor de tweede keer – gearresteerd bij het begin van een nieuwe repressie van de Iraanse bahá’ís.

Sinds de arrestatie van Mahvash en Fariba zijn meer dan 320 bahá’ís het slachtoffer van individuele daden van vervolging. Tientallen werden gearresteerd op verschillende momenten in Shiraz, in de provincie Mazandaran en elders in het land. Huizen van bahá’ís in het dorp Roshankouh werden gesloopt. Er werden ook regeringsplannen onthuld om de bahá’ís te bezoedelen door middel van haatzaaiende uitlatingen en propaganda. En ten minste 90 bahá’ís zitten momenteel in de gevangenis of worden onderworpen aan vernederende enkelbandbewaking.

De laatste gevangenisstraf werd uitgesproken na een proces van één uur op 21 november – een uur dat voornamelijk werd doorgebracht met het beledigen en vernederen van de beklaagden door de rechter. Dit proces kwam bijna vier maanden na hun arrestatie. Rechter Iman Afshari, voorzitter van Afdeling 26 van de Revolutionaire Rechtbank in Teheran, berispte de twee vrouwen omdat ze “hun les niet hadden geleerd” uit hun eerdere gevangenschap.

Dr. Shirin Ebadi, de Nobelprijswinnaar en advocaat voor de verdediging van Mahvash en Fariba tijdens hun eerste proces, zei in 2008 dat “geen greintje bewijs” werd aangeboden om de beschuldigingen van nationale veiligheid of andere beschuldigingen te bewijzen. Er was ook geen nieuw bewijs tijdens dit laatste proces.

“Het is zeer verontrustend om te horen dat deze twee bahá’í-vrouwen die al tien jaar ten onrechte in de gevangenis hebben gezeten vanwege hun geloof, opnieuw voor nog eens tien jaar worden opgesloten op grond van dezelfde belachelijke beschuldigingen”, zei Simin Fahandej, vertegenwoordiger van de Bahá’í International Community bij de Verenigde Naties. “Mahvash en Fariba zijn echtgenotes, moeders en grootmoeders van families die al 10 brute jaren gedwongen zijn hun afwezigheid te doorstaan. In plaats van spijt te betuigen aan deze families voor de onrechtvaardige gevangenschap die ze al hebben ondergaan, herhaalt de Iraanse regering op ongelooflijke en onverklaarbare wijze dezelfde wreedheid voor de tweede keer. Deze belachelijke veroordeling, uitgesproken zonder enig bewijs, is een absolute aanfluiting van het Iraanse rechtssysteem, waar rechters functioneren als aanklager, rechter en jury ineen. Woorden schieten tekort om dit absurde en wrede onrecht te beschrijven.”

Aanhangers van de twee vrouwen noemden hen symbolen van veerkracht, vertrouwelingen van andere onderdrukte en gevangengenomen personen en moeders voor alle Iraanse vrouwen.

Mahvash Sabet kreeg internationale bekendheid nadat een bundel gedichten die ze in de gevangenis had geschreven in het Engels werd gepubliceerd onder de titel Prison Poems. Mahvash werd door PEN International erkend als International Writer of Courage 2017.

Verschillende andere prominente Iraanse vrouwen werden tijdens hun eerste gevangenschap tegelijk met Mahvash en Fariba gevangen gezet. Faezeh Hashemi, dochter van de voormalige Iraanse president Akbar Hashemi Rafsanjani, die zelf weer in de gevangenis zit wegens het steunen van de eisen van vrouwen in Iran, haalde de krantenkoppen toen ze Fariba bezocht tijdens verlof en na haar vrijlating. En de Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi, die een cel deelde met Mahvash en Fariba, zei dat de twee bahá’ís een bron van troost en hoop werden voor hun medegevangenen.

“Terwijl Time Magazine Iraanse vrouwen tot ‘Helden van het jaar’ benoemt, heeft de internationale gemeenschap terecht de moed en heldhaftigheid van alle Iraniërs erkend, vooral vrouwen, die zich opofferend standvastig opstellen in het eisen van gerechtigheid en gelijkheid in het licht van de gewelddadige en meedogenloze repressie van hun rechten,” voegde mevrouw Fahandej eraan toe. “Mahvash en Fariba zijn twee van zulke vrouwen, die jarenlang de gelijkheid van vrouwen en mannen hebben hooggehouden en bevorderd, opgeroepen tot gerechtigheid en waarheid, en die als gevolg daarvan al een hoge prijs hebben betaald voor het hooghouden van deze principes. Laten we nu allemaal achter hen staan, en achter alle Iraanse vrouwen, om de Iraanse regering te vertellen dat ze dit vonnis moet herroepen, Mahvash en Fariba en alle andere gewetensgevangenen moet bevrijden, en elk onderdeel van haar onderdrukkingsmechanisme moet ontmantelen dat systematisch de mensenrechten van haar volkeren schendt.”

Achtergrond

Mahvash, 69 jaar oud, en Fariba, 60 jaar oud, werden voor het eerst gearresteerd in 2008 als leden van een informele groep die met volledige medeweten van de Iraanse regering zorgden voor de fundamentele pastorale behoeften van de bahá’í-gemeenschap. Alle leden van deze groep, onder wie vijf mannen en twee vrouwen, werden toen wegens hun geloofsovertuiging veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Mahvash, Fariba en de anderen werden uiteindelijk vrijgelaten in 2018.

Bron: https://www.bic.org/news/unbelievable-injustice-mahvash-sabet-and-fariba-kamalabadi-sentenced-second-decade-prison-iran