Bahá’í-vrouwen onder vuur in Iran: Autoriteiten escaleren arrestaties en dagvaardingen

Klik hier voor Perzische vertaling

DEN HAAG, 8 mei 2024 – Een golf van aanvallen op bahá’í-vrouwen in heel Iran heeft ertoe geleid dat tientallen vrouwen de afgelopen weken voor de rechter zijn gedaagd, met ongegronde strafrechtelijke aanklachten en jarenlange gevangenisstraffen als gevolg, waardoor ze van hun families worden gescheiden en worden blootgesteld aan de wreedheid en het geweld van het Iraanse rechtssysteem. Vijfenzestig van de vijfentachtig bahá’ís die sinds begin maart voor de rechtbank of de gevangenis zijn gedaagd – meer dan driekwart – zijn vrouwen.

De bahá’í-gemeenschap heeft sinds vorig jaar – na de opstand van 2022 voor de rechten van vrouwen in Iran – een toename gezien van aanvallen op vrouwen. Momenteel bestaat tweederde van alle bahá’í-gevangenen in Iran uit bahá’í-vrouwen. Een aanzienlijk aantal bahá’ís, met name vrouwen, werd in de maanden na de protesten gearresteerd, waarbij sommigen zonder eerlijk proces werden vastgehouden en hun verblijfplaats onbekend is.

In de bredere context van de gerichtheid op vrouwen in Iran en de uitdagingen op het gebied van gendergelijkheid, is deze dramatische toename van de vervolging van bahá’í-vrouwen een alarmerende escalatie die een groep mensen treft die intersectionele vervolging ondergaan: als vrouwen en als bahá’ís, de grootste niet-islamitische religieuze minderheid in Iran, die sinds de Islamitische Revolutie van 1979 systematisch wordt vervolgd.

“De recente aanvallen op bahá’í-vrouwen laten echt de boodschap zien dat ons verhaal één is, als vrouw in Iran, of je nu bahá’í, moslim, christen, jood, zoroastriër, van welk geloof of helemaal geen geloof dan ook bent,” zegt Simin Fahandej, vertegenwoordiger van de Baha’i International Community (BIC) bij de Verenigde Naties in Genève. “De Iraanse regering stopt je in de gevangenis, verbant je van de universiteit, beëindigt je baan en vervolgt je omdat je opkomt voor je streven om een volwaardig leven te leiden als gelijkwaardige mensen, samenwerkend en zij aan zij met anderen, ongeacht geslacht, achtergrond en geloof, om je land voor iedereen beter te maken.”

Deze toename in vervolging weerspiegelt een bredere trend van escalerende aanvallen tegen de bahá’ís in Iran. Uit de analyse van de BIC van 2021-2023 blijkt dat de algehele vervolging van de bahá’ís in Iran sinds 2021 elk jaar met ongeveer 50 procent is toegenomen.

Incidenten van vervolging omvatten arrestaties, rechtszaken, gevangenisstraffen en dagvaardingen, huiszoekingen, inbeslagnames van eigendommen, vernietiging van begraafplaatsen en ontzegging van begrafenissen, bedrijfssluitingen en ontzegging van toegang tot onderwijs.

In de afgelopen maanden zijn de aanvallen op bahá’í-vrouwen nog verder geëscaleerd. In oktober 2023 werden tien vrouwen uit Isfahan, meestal twintigers en dertigers, gearresteerd. In dezelfde maand werden 26 bahá’ís, waaronder zestien vrouwen, veroordeeld tot gevangenisstraffen van in totaal 126 jaar, een teken dat vrouwen in de hele bahá’í-gemeenschap het doelwit blijven.

Een maand later, in november 2023, werden nog eens zes bahá’ís uit Isfahan een maand lang vastgehouden onder zware omstandigheden in de quarantaine-afdeling van de Dolat Abad-gevangenis. Opzettelijke vertragingen bij het geven van medische zorg, beperkte toegang tot warm water en het weigeren van informatie over de redenen van hun arrestatie of de aanklachten tegen hen, benadrukken de alarmerende escalatie in de harde nieuwe tactieken van de Iraanse regering tegen de bahá’í-gemeenschap.

Agenten van de inlichtingendienst van het ministerie zijn ook bezig geweest met een georkestreerde campagne van dwang en intimidatie van de buren van sommige bahá’ís om gedwongen verklaringen af te dwingen tegen de vastgehouden bahá’í vrouwen.

“Terwijl we doorgaan met de campagne ‘Our Story Is One’, die de executie van tien bahá’í-vrouwen veertig jaar geleden herdenkt, evenals alle vrouwen die offers blijven brengen voor de zaak van gendergelijkheid, zien we dat de Iraanse regering vasthoudt aan haar eeuwenoude en mislukte poging om verdeeldheid te zaaien tussen haar burgers door middel van toenemende vervolging, haatzaaiende uitspraken en het aanpakken van vrouwen,” zegt mevrouw Fahandej. “Die acties bewijzen dat het verhaal van de tien bahá’í-vrouwen hetzelfde is als dat van alle Iraanse vrouwen vandaag de dag, en haar falen om dergelijke scheidslijnen te creëren, zoals blijkt uit de steun voor Our Story is One, laat zien dat geen enkele hoeveelheid haatzaaiende taal en discriminatie het diepste verlangen van het menselijk hart naar eenheid en om samen te werken met anderen in volledige gelijkheid, voor de zaak van rechtvaardigheid, kan vernietigen.”

Eerder dit jaar heeft de BIC ook een rapport ingediend bij de onderzoeksmissie van de Verenigde Naties, die sinds september 2022 de mensenrechtenschendingen in Iran moet onderzoeken, waarin de impact van deze gebeurtenissen op de bahá’í-gemeenschap in Iran, in het bijzonder op de bahá’í-vrouwen, gedetailleerd wordt beschreven.

En vorige maand nog lanceerde Human Rights Watch een baanbrekend nieuw rapport dat de krantenkoppen haalde omdat het voor het eerst wettelijk vaststelde dat de behandeling van de bahá’ís door de Iraanse regering neerkomt op een “misdaad tegen de menselijkheid van vervolging”. Het rapport beveelt ook aan dat de onderzoeksmissie van de VN een deel van haar lopende onderzoeken richt op “de toename in het aanvallen van bahá’í-vrouwen.”

“Dit collectieve verhaal van strijd en veerkracht, waarmee bahá’í-vrouwen en alle Iraanse vrouwen worden geconfronteerd, stelt hen in staat om samen te komen en te laten zien dat pogingen om verdeeldheid te zaaien altijd zullen falen, en dat wanneer één groep wordt getroffen door onrecht, geen andere groepen onberoerd zullen blijven,” zegt mevrouw Fahandej. “De toenemende aanvallen op bahá’í-vrouwen, die dubbel worden uitgedaagd als vrouw en als lid van een minderheidsgroep, vragen om wereldwijde aandacht en actie, solidariteit met de bahá’ís en alle Iraanse vrouwen, die hun recht op een waardig en gelijkwaardig leven in hun eigen land opeisen. We roepen de internationale gemeenschap, regeringen en de media op om de Iraanse regering te vragen onmiddellijk een einde te maken aan de zinloze vervolging van bahá’ís, en in het bijzonder van vrouwen, die het doelwit zijn geworden van deze discriminatie, en om het universele principe van mensenrechten voor al haar burgers te respecteren.”

Bron: https://www.bic.org/news/bahai-women-under-attack-iran-authorities-escalate-arrests-and-summonses