Credit: Baha’i World News Service
Den Haag, 29 augustus 2021 – Een campagne waarin de Iraanse regering wordt opgeroepen een einde te maken aan 40 jaar door de regering ondersteunde haatzaaiende uitlatingen tegen de bahá’ís, heeft via sociale media meer dan 88 miljoen mensen bereikt en ging de hele wereld over. Bahá’í International Community (BIC) telde meer dan 42.000 berichten op Twitter, Instagram en andere platforms, hetgeen een ongekende golf van steun betekent.
Een wereldwijde coalitie van regeringsfunctionarissen, leiders in het publieke debat, maatschappelijke organisaties, activisten, beroemdheden, religieuze leiders en influencers, onder wie prominente Iraniërs en vele anderen, toonden tijdens de recente #StopHatePropaganda een ongeëvenaarde steun voor de lang vervolgde bahá’í-gemeenschap in Iran.
‘We waren ontroerd toen we zagen dat deze campagne baanbrekende steun bereikte’, zei Bani Dugal, hoofdvertegenwoordiger van BIC bij de Verenigde Naties. ‘De internationale gemeenschap erkent al lang dat de bahá’ís in Iran een onschuldige gemeenschap vormen die door de Iraanse regering tot zondebok wordt gemaakt en voor haar eigen doeleinden wordt vervolgd. Vandaag heeft de wereld zich verzet tegen dit onrecht’.
Beroemde acteurs en komieken zoals Rainn Wilson, Justin Baldoni, Maz Jobrani en Max Amini in de Verenigde Staten, de Britse voetballegende Gary Lineker, evenals de acteurs en komieken David Baddiel, Rob Brydon, David Walliams, Shapi Khorsandi en Janey Godley, voormalig Australische voetballer Craig Foster, de Australische hiphopartiest Maya Jupiter en parlementsleden, onder wie de Australische senator Janet Rice, parlementslid Kevin Andrews, de burgemeester van Dubbo Stephen Lawrence, de Britse parlementsleden Jess Philips en Alistair Carmichael, de Canadese parlementsleden Judy Sgro, Kerry Diotte en Cathay Wagantall en honderden andere leiders van het maatschappelijk middenveld en bekende personen in tientallen landen, behoorden tot degenen die de campagne op sociale media aanvoerden.
Veel mensen deelden of retweeten een reeks video’s van de Iraans-Britse komiek en acteur Omid Djalili, waarin hij vertelde dat hij in de jaren tachtig door mede-Iraniërs werd verbannen vanwege zijn bahá’í-geloof.
De Amerikaanse acteur Penn Badgley zei op Instagram: ‘Het idee achter de propaganda is om bahá’ís te ontmenselijken … zodat de Iraanse regering met hen kan doen wat ze willen’.
Irwin Cotler, een voormalige Canadese minister van justitie en procureur-generaal, Ahmed Shaheed, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, en Brandon Silver, directeur beleid en projecten bij het Raoul Wallenberg Centre, bekritiseerden het ‘apartheidachtige systeem van onrechtvaardige opsluitingen en onteigening van [bahá’ís] in Iran … Haat vreet aan de naden van de samenleving en is een katalysator voor crisis en conflict, een natuurlijke ontwikkeling naar massale gruweldaden’. Zij schreven dit in het Amerikaanse tijdschrift Newsweek.
‘Ik maak me grote zorgen over de recente opkomst van haatpropaganda op de door de overheid gecontroleerde mediaplatforms tegen de bahá’í-gemeenschap van Iran’, zei senator Ben Cardin, eraan toevoegend dat er een resolutie in de Amerikaanse senaat was aangenomen waarin ‘de door de staat gesteunde vervolging van de bahá’í-minderheid door de Iraanse regering’ werd veroordeeld.
Cornelia Ernst, lid van het Europees Parlement en fungerend voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Iran, zei dat de bahá’ís in Iran ‘van de wieg tot het graf worden onderdrukt en lastiggevallen … in alle aspecten van het leven’.
De Indiase kolonel dr. Divakaran Padma Kumar Pillay, een onderscheiden voormalige legerofficier, zei dat zijn land de ‘grootste gemeenschap van bahá’ís ter wereld’ heeft en dat hij ‘de Iraanse autoriteiten en de mensen van Iran opriep om de haatzaaiende uitlatingen en valse propaganda tegen de bahá’í-gemeenschap te stoppen’.
Een Braziliaans parlementslid, Erika Kokay, zei op Twitter dat de Iraanse regering de mensenrechten ‘moet garanderen’. ‘Misdaden tegen de menselijkheid beginnen met woorden’, voegde ze eraan toe, ‘en we kunnen niet toestaan dat de geschiedenis zich herhaalt met de bahá’ís’.
De groeiende steun voor de rechten van de bahá’ís in Iran en in de Iraanse diaspora was ook een onderscheidend kenmerk van de campagne. Activisten en mediapersoonlijkheden – onder wie een zeer op de voorgrond tredende mensenrechtenactivist die momenteel in Iran is, Narges Mohammadi, die de campagne en de hashtag op haar Instagram-account deelde – hielpen de campagne online onder Perzische sprekers te verspreiden.
Andere ondersteuners in de Iraanse diaspora waren onder meer de activisten Masih Alinejad, Ladan Boroumand en Azadeh Pourzand, de actrice Mahnaz Afshar, presentatrice Sina Valiollah, academici onder wie Abbas Milani, Ammar Maleki en journalist Golnaz Esfandiari.
Professor Abbas Milani, historicus verbonden aan de universiteit van Stanford, verwelkomde het feit dat de campagne heeft bijgedragen aan de val van de ‘verschrikkelijke muur van stilte’ aangaande het historische onrecht en geweld waaronder de bahá’ís lijden in Iran.
De BIC lanceerde onlangs de #StopHatePropaganda-campagne na het waarnemen van toenemende opschaling en verfijning van anti-bahá’í-propaganda in Iran. ‘De geschiedenis staat bol van de slachtoffers van zware misdaden die zijn uitgelokt door haatzaaiende uitlatingen”, zei Diane Ala’i, vertegenwoordiger van BIC bij de Verenigde Naties in Genève, toen de campagne van start ging, eraan toevoegend dat ‘de toenemende verspreiding van desinformatie gericht op de bahá’ís kan wijzen op een ernstige toename van de vervolging tegen hen’.
Voorbeelden van officiële en semi-officiële haatuitingen die werden vastgesteld, waren onder meer een gecoördineerd netwerk van honderden websites, Instagram-accounts, Telegram-kanalen en clubhuisruimten, met inhoud als ‘bahá’ís zijn onrein en vijanden van uw religie’, ‘Omgang met bahá’ís is verboden’, ‘Het is verboden om goederen te kopen in een bahá’í-winkel’, evenals ‘De moderne ‘mensenrechten’ zijn een grote leugen’ en andere. Miljoenen Iraniërs zijn bereikt met dergelijke propaganda – die ook gemanipuleerde en pijnlijke beelden van bahá’ís en de grondleggers van het geloof bevat.
‘We zijn dankbaar voor de uitzonderlijke solidariteit die de wereld heeft getoond voor de bahá’ís in Iran’, zei Bani Dugal. ‘En door de #StopHatePropaganda-campagne te steunen, heeft deze reeks beroemdheden en activisten met één gelijkluidende stem gezegd dat de Iraanse regering moet stoppen met het verspreiden van haat tegen de bahá’ís en alle andere minderheden in hun land en moet beginnen met het respecteren van de rechten van al haar burgers’.
De internationale gemeenschap waarschuwt voor haatzaaiende uitlatingen die tot geweld leiden
- In Australië plaatste senator Janet Rice, woordvoerder van de Groene Partij voor Buitenlandse Zaken, een videoverklaring op YouTube waarin zij zei: ‘De bahá’ís in Iran maken deel uit van onze gemeenschappelijke menselijkheid … Iraanse autoriteiten vallen bahá’ís aan en sluiten hen op puur vanwege hun geloof en voegen daar valse informatie en haatzaaiende propaganda aan toe’.
- Ook het Australische parlementslid Kevin Andrews en de burgemeester van Dubbo, Stephen Lawrence, plaatsten verklaringen op YouTube. Een reeks gemeenschapsleiders en voormalige autoriteiten, dr. Kylie Moore-Gilbert, academicus aan de Universiteit van Melbourne en voormalige gevangene van de Iraanse regering, advocaat Julian Burnside en kunstenaar Maya Jupiter deden ook mee aan de campagne.
- In Brazilië hebben de parlementsleden Frei Anastácio en Erika Kokay verklaringen afgelegd op Twitter ter ondersteuning van de campagne, evenals de voormalige minister van mensenrechten Mario do Rosário en de Nationale Raad van Christelijke Kerken. De bekende actrice en zangeres Emanuelle Araújo deelde ook de campagne.
- In Canada hebben de parlementsleden Judy Sgro, Kerry Diotte en Cathay Wagantall verklaringen afgelegd. Het Raoul Wallenberg Centrum voor Mensenrechten heeft een verklaring afgegeven met het internationale netwerk Parliamentarians for Global Action en het International Institute for Religious Freedom heeft een eigen verklaring uitgebracht. De voormalige plaatsvervangend procureur-generaal van Ontario, dr. Mark Freimann, zei dat propaganda ‘zijn doelen demoniseert en ontmenselijkt [en] de slachtoffers verandert in doelwitten voor discriminatie, misbruik en uiteindelijk geweld’. Akaash Maharaj, ambassadeur voor de Global Organization of Parliamentarians Against Corruption, riep de internationale gemeenschap op om ‘ofwel de Iraanse regering verantwoordelijk te houden ofwel medeplichtig te worden aan de verschrikkingen die [dit] regime op eigen kracht wil ontketenen tegen haar eigen burgers’.
- Het voormalige Canadese parlementslid Irwin Cotler schreef samen met de speciale VN-rapporteur voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, Ahmad Shaheed, en de mensenrechtenadvocaat Brandon Silver een opiniestuk voor het tijdschrift Newsweek en riep op tot meer sancties, op te leggen aan mensenrechtenschenders en functionarissen die haatteksten verspreiden.
- Cornelia Ernst en Evin Incir, leden van het Europees Parlement, spraken allebei over de campagne. Ernst, die fungeert als voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Iran, zei na een webinar dat bahá’ís in Iran ‘van de wieg tot het graf worden onderdrukt en lastiggevallen … in alle aspecten van het leven’.
Een lid van het deskundigenpanel van de OVSE inzake vrijheid van godsdienst of overtuiging, Joelle Fiss, plaatste ook een bericht op Twitter en een YouTube-verklaring.
- De Duitse parlementsleden Heribert Hirte en Kai Gehring en de commissaris voor mensenrechtenbeleid en humanitaire hulp Bärbel Kofler, legden verklaringen af ter ondersteuning van het #StopHatePropaganda-initiatief. Een aantal journalisten en een reportage in Deutsche Welle hebben bijgedragen aan de berichtgeving hierover.
- De Ierse senator David Norris sloot zich aan bij de campagne en zei: ‘Laat de geschiedenis zich niet herhalen … Stop haatpropaganda tegen de bahá’ís in Iran’. En de succesvolle muzikant Luke Slott plaatste een opname van zijn nummer One Hundred Thousand Veils, geschreven voor de bahá’ís in Iran, op YouTube.
- Vooraanstaande personen en maatschappelijke organisaties in heel India deden mee aan de campagne. Irfan Engineer, directeur van het Centrum voor Studie van Samenleving en Secularisme, zei dat de Iraanse regering moet ‘stoppen met haatpropaganda’ en voegde eraan toe: ‘Laten we van elkaar houden, haat en verkeerde informatie begraven’. Kolonel dr. Divakaran Padme Kumar, een onderscheiden voormalige Indiase legerofficier, zei dat India de ‘grootste gemeenschap van bahá’ís ter wereld heeft … ik dring er bij de Iraanse autoriteiten en het volk van Iran op aan te stoppen met de haatzaaiende uitlatingen en valse propaganda tegen de bahá’í-gemeenschap’. Ambtenaren van Tibet House en het Institute for Harmony and Peace Studiessloten zich ook aan bij de golf van steunbetuigingen op sociale media.
- Nieuwsartikelen in India hadden eveneens betrekking op de #StopHatePropaganda-campagne en de toename van haatzaaiende uitlatingen tegen Iraanse bahá’ís. De berichtgeving omvatte rapporten van Star News Agency, Outlook India, Devdiscourse, ClickTV en The Asia Live.
- De Luxemburger Gilbert Pregno, voorzitter van de Raadgevende Commissie voor de Rechten van de Mens en een vooraanstaand psycholoog, plaatste een video waarin hij de ‘haatdragende propaganda’ tegen de bahá’ís in Iran aan de kaak stelde en zei dat ‘dit soort discriminatie kan ontaarden in ‘misdaden tegen de mensheid’.
- Een voormalig Tweede Kamerlid in Nederland, Chris van Dam, evenals een voormalig Nederlands lid van het Europees Parlement, Dennis de Jong, deden mee aan de campagne, evenals de populaire kunstenaar Jashni Mitra.
- Ook de jongerenambassadeur Marte Kristoffersen van Stopp Hatprat (Stop Hate Talk) in Noorwegen deed mee aan de campagne.
- In Spanje voegde voormalig senator Asunción Sánchez Z. haar stem toe aan de campagne, net als de burgemeester van Lliria-Valencia, Don Manuel Cirvera Salvador en de gemeenteraad van Barcelona. Er zijn verschillende artikelen gepubliceerd in diverse media, zoals El Correo Gallego en El Imparcial, evenals een video van Estenan Ibarra, voorzitter van de Movimiento Contra la Intolerancia (Beweging tegen Intolerantie).
- In Zweden steunden de parlementsleden Anders Osterberg en het in Iran geboren parlementslid Azadeh Rojhan (post1 en post2), journalist en auteur Tarja Salmi-Jacobson en Nobelprijswinnaar Torsten N. Wieselallemaal de campagne. De heer Osterberg heeft ook een schriftelijke vraag gesteld aan de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken.
- In het Verenigd Koninkrijk werden verklaringen afgelegd of campagneberichten geretweet door de parlementsleden Jess Phillips en Alistair Carmichael, de voormalige hoofdaanklager Nazir Afsal, Ewelina U. Ochab, medeoprichter van de Coalition for Genocide Response, de omroep Iran International, Kayhan London, verschillende columnisten, schrijvers en omroepen, de komieken en acteurs Rob Brydon, David Walliams, David Badiell en Sanjeev Bhasker.
- In de Verenigde Staten was er steun voor verschillende resoluties, werden er formele verklaringen afgelegd en berichten geplaatst of ondersteund op sociale media door onder meer senator Ben Cardin, vertegenwoordigers van staat en land Ted Deutch, Jan Schakowsky, Anna V. Eskamani, de US Commission on International Religious Freedom (post1 en post2), Kristina Arriaga, de acteurs Penn Badgley, Rainn Wilson, Justin Baldoni en Page Kennedy en de komieken Maz Jobrani en Max Amini.
- De Senior Vice-President for International Affairs van de Anti-Defamation League, Sharon Nazarian, zei dat de ADL ‘diep verontrust was door deze massale gerapporteerde piek in anti-bahá’í-propaganda van door het regime gesteunde media in Iran. Dergelijke afschuwelijke haatzaaiende uitlatingen zijn gevaarlijk en moeten een halt toe worden geroepen en bestreden door de internationale gemeenschap’.
Achtergrondinformatie
- De bahá’ís, de grootste niet-islamitische religieuze minderheid van Iran, worden sinds de islamitische revolutie systematisch vervolgd door de Iraanse regering. In de jaren tachtig werden meer dan 200 bahá’ís geëxecuteerd; tegenwoordig worden hun banen in de publieke sector en hoger onderwijs ontzegd, hun levensonderhoud wordt vaak verstoord, hun begraafplaatsen ontheiligd, en ze worden belasterd in staats- en semi-officiële media, maar ook vanaf de preekstoel en in scholen en andere onderwijsinstellingen.
- De situatie is de afgelopen maanden verslechterd: tientallen bahá’í-eigendommen zijn geconfisqueerd, zoals ook geheime overheidsdocumenten zijn onthuld die gericht zijn tegen de bahá’í-gemeenschap. De situatie is uitgebreid gerapporteerd door de Verenigde Naties en andere instanties.
- De vervolging van de bahá’ís in Iran wordt uitgebreid gedocumenteerd op de website Archives of Persecution of the Bahá’ís in Iran.