Internationale functionarissen, parlementariërs en activisten roepen Houthi’s op tot #FreeYemeniBahais

Klik hier voor Arabische vertaling.

DEN HAAG, 25 mei 2024 – Een machtige coalitie van Speciale rapporteurs van de Verenigde Naties, Europese parlementsleden, ambassadeurs, internationale mensenrechtenorganisaties en een Nobelprijswinnaar voor de Vrede hebben deze maand hun krachten gebundeld om de de facto Houthi-autoriteiten in Sanaa, Jemen, op te roepen om vijf bahá’ís vrij te laten die vandaag een jaar geleden werden gevangengenomen tijdens een gewelddadige gewapende overval.


De de facto Houthi-autoriteiten van Jemen hebben vandaag een jaar geleden een gewelddadige inval gedaan op een vreedzame bahá’í-bijeenkomst in Sanaa – nu heeft een internationale coalitie opgeroepen tot de vrijlating van vijf Jemenitische bahá’ís die nog steeds gevangen zitten.



 

Beelden van de inval – die plaatsvond tijdens een vreedzame bijeenkomst van de bahá’í-gemeenschap – werden vastgelegd via een live Zoom-bijeenkomst en vorig jaar gepubliceerd. Zeventien mensen werden vastgehouden, waaronder vijf vrouwen. Twaalf van hen zijn sindsdien vrijgelaten, maar ze blijven onder toezicht en hun bewegingsvrijheid is beperkt.

De vijf die nog steeds vastzitten – Abdul Elah Al-Boni, Muhammad Al-Dubai, Ibrahim Juail, Abdullah Al-Olofi en Hassan Thabet Al-Zakari – hebben een jaar van onrechtvaardige opsluiting en andere mensenrechtenschendingen achter de rug. Elk van hen werd onder druk gezet om hun Bahá’í-geloof af te zweren, zonder succes, en kreeg te maken met “heropvoedingsprogramma’s” die bedoeld waren om hen te indoctrineren met de Houthi-ideologie, wat duidelijk neerkomt op vernederende behandeling en dwang volgens het internationaal recht.

“Welke rechtvaardiging kunnen de de facto Houthi-autoriteiten in Sanaa aanvoeren voor een gewelddadige overval door gemaskerde schutters op een vreedzame bijeenkomst van Jemenitische burgers?” zegt Saba Haddad, vertegenwoordiger van de Bahá’í International Community (BIC) bij de Verenigde Naties in Genève. “Zeventien mensen werden vastgehouden zonder eerlijk proces, ondanks het feit dat ze geen misdaad hadden begaan, en de twaalf die zijn vrijgelaten blijven lijden onder schandalige mensenrechtenschendingen en ontberingen. Eén dag was te lang om de Jemenitische bahá’ís in de gevangenis te stoppen. Een heel jaar is schandalig en verschrikkelijk.”

“De trieste ironie is dat de Houthi’s hun eigen volk meedogenloos vervolgen op een moment dat ze zichzelf proberen neer te zetten als verdedigers van de onderdrukten,” voegt dr. Haddad eraan toe. “De internationale bahá’í-gemeenschap is dankbaar voor de vele steunbetuigingen van regeringen, mensenrechtenfunctionarissen en prominente actoren over de hele wereld.”

De verklaringen, gepubliceerd onder de sociale media hashtag #FreeYemeniBahais, omvatten:

  • Vijf speciale VN-rapporteurs en een groep experts: “We dringen er bij de de facto autoriteiten op aan om deze vijf personen onmiddellijk vrij te laten en af te zien van verdere acties die hun fysieke en psychologische integriteit in gevaar kunnen brengen. … Haatzaaiende taal en het aanzetten tot haat, vijandigheid en discriminatie van religieuze minderheden zijn bedoeld om een wig te drijven in de samenleving, wat vooral zorgwekkend is op een moment dat er vredesonderhandelingen gaande zijn. Dergelijke uitingen bedreigen het leven en de integriteit van de hele Baháʼí-gemeenschap en die van andere religieuze of geloofsminderheden in het land.”
  • De United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF) roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de bahá’ís gevangenen.
  • Nobelprijswinnaar voor de Vrede dr. Shirin Ebadi zegt: “Ik voel me verplicht om solidair te zijn met iedereen die waarde hecht aan menselijke vrijheid en weigert te accepteren dat er gezwegen wordt over onmenselijke structuren. Ik roep op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van deze individuen, omdat ik geloof dat gevangenschap uitsluitend op basis van religieuze overtuiging een fundamenteel onrecht is.”
  • De Jemenitische minister van Informatie en Cultuur Moammar Al-Eryani zei: “De internationale gemeenschap, de Verenigde Naties, mensenrechtenorganisaties, juristen en activisten, moeten solidair zijn met de ontvoerden en druk uitoefenen op de Houthi-militie om hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating te garanderen.”
  • Human Rights Watch
  • (link is external)
  • ’s Niku Jafarnia van Human Rights Watch said: “It is absolutely imperative that the Houthis immediately release the five Baha’i individuals who remain in detention and that they respect freedom of religion, assembly, and speech of all of those living in their territories. It is also imperative for the international community, and in particular, those involved in negotiations with the warring parties, to ensure and emphasize that the rights of religious minorities and of others are protected and prioritized throughout the peace process and moving forward in Yemen’s future.”
  • Diana Haidar van Amnesty International zegt: “Het is volstrekt onaanvaardbaar dat mensen doelwit zijn en achter de tralies worden gezet, enkel en alleen omdat ze hun rechten uitoefenen en hun religie en geloof belijden. De meedogenloze vervolging van leden van de bahá’í-gemeenschap gaat al veel te lang ongestraft door. Het is hoog tijd dat er een einde komt aan deze karikatuur van gerechtigheid. De Houthi-autoriteiten moeten onmiddellijk een einde maken aan alle vormen van discriminatie en vervolging van de bahá’í-minderheid en alle anderen die het doelwit zijn, enkel en alleen voor de vreedzame uitoefening van hun recht op vrijheid van godsdienst en geloof. De bahá’ís en de leden van alle andere minderheidsgodsdiensten moeten hun godsdienst vrij kunnen belijden zonder discriminatie of represailles.”
  • Het Cairo Institute for Human Rights gaf ook een verklaring uit waarin werd opgemerkt dat het al een jaar geleden was dat de Jemenitische bahá’ís werden gearresteerd en roept op tot hun vrijheid.
  • Ook parlementsleden in Nederland en Oostenrijk, waaronder een Oostenrijkse partijoverstijgende groep, hebben steunbetuigingen afgegeven.

En tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad over Jemen deze maand zei de Britse ambassadeur Barbara Woodward: “Het is bijna een jaar geleden dat de Houthi’s leden van de bahá’í-gemeenschap onrechtmatig vasthielden. We blijven de Houthi’s oproepen om de vrijheid van godsdienst en geloof te respecteren en de resterende bahá’ís die worden vastgehouden onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.” Malta’s ambassadeur Vanessa Frazier sloot zich aan bij de oproep “voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating … van de vijf resterende bahá’ís die al meer dan een jaar onder dwang worden vastgehouden.” Vorig jaar “betreurde” de VN-Veiligheidsraad de detentie van de Jemenitische bahá’ís en riep op tot hun vrijlating.

“De Houthi’s moeten begrijpen dat de internationale gemeenschap toekijkt,” zegt dr. Haddad. “Als de de facto Houthi-autoriteiten gezien willen worden als meer dan een bende gewapende misdadigers – als ze serieus genomen willen worden en niet alleen als pionnen van het Iraanse buitenlandse beleid – dan moeten ze gezien worden als eerlijk tegenover alle Jemenieten en de bahá’ís onmiddellijk vrijlaten.”

Achtergrond

  • In juli 2023 veroordeelden leiders van Jemenitische stammen ook de aanval van mei 2023 op de bahá’ís en riepen op tot hun vrijlating. De groep voegde eraan toe dat het vervolgen van de bahá’ís in Jemen in strijd was met de gewoonten van de stammen en met een oude Jemenitische culturele omarming van religieuze coëxistentie.
  • Er is ook bezorgdheid geuit dat de Houthi’s de Jemenitische bahá’ís aanvallen namens de Islamitische Republiek Iran. De bahá’í-gemeenschap in Iran wordt sinds de Islamitische Revolutie van 1979 vervolgd. Een van de beleidsverklaringen van de Iraanse regering is om “hun culturele wortels buiten het land te confronteren en te vernietigen”.
  • De Bahá’í-gemeenschap in Jemen heeft te maken gehad met willekeurige arrestaties, onrechtvaardige processen, ondervragingen en martelingen sinds de Houthi’s aan de macht zijn gekomen. Een bloedstollende preek van de grootmoefti van de Houthi’s, Shams al-Din Sharaf al-Din, tegen bahá’ís is een van de vele openbare aanzetten tot geweld tegen de religieuze minderheid. Verschillende Jemenitische bahá’ís zijn ook verbannen uit het land en de de facto Houthi-autoriteiten hebben een eerdere ongegronde zaak tegen 24 andere bahá’ís nog niet geseponeerd.

Voor meer informatie: zie de BIC-pagina over de situatie van de bahá’ís in Jemen.

Bron: https://www.bic.org/news/international-officials-parliamentarians-and-activists-call-houthis-freeyemenibahais